Herend Porcelain PalaceHerendi Porcelán Palota
In the heart of the city of Budapest, the exclusive interior design and unique architectural solutions of the new flagship store and showroom of the Herend Porcelain Manufactory - in which along with the black, white and gold interior colors, the lighting also enhances the beauty of its exhibits. On about five hundred and fifty square meters on three levels, it offers nearly twenty thousand items.
A 21st-century contemporary commercial space was designed by Marcell Benson, who had to strike a balance between modern and classical styles and aimed to create an intimate environment where visitors can get acquainted with the porcelain in an informal, yet streamlined space and pleasant but exciting interior. The ground floor and the mezzanine are dominated by light tones. Besides the white - black and gold are present with classical elegance on the counters as well as on the display cabinets accompanied by curved glass surfaces. But the designer also thought of the male as well as the female customers as he designed a man's parlor in the space along with a fireplace, a mirror and comfortable armchairs with dark marble wall trims in darker tones. Like a grandiose jewelry box, the oval space reminiscent of a kiln is located in the mass-center of the ground floor of the shop. These walls are decorated with curved glass showcases, while the brilliant brass borders and the Herend logo in the middle of marble flooring reinforce the elegant effect. A spiral staircase leads to the exhibition space furnished in the basement, with a tempered glass floor with controlled RGB LED lighting. This is BE LIGHT's unique design. Dark-colored wall coverings emphasize the intrinsic, ocher-yellow textured inner surface areas of the showcases. Here, the lower level houses a meeting room and a fabrication workshop where guests can try out the art of porcelain painting.
A belváros szívében található a Herendi Porcelánmanufaktúra új zászlóshajója exkluzív, különleges építészeti megoldásokkal kialakított belső terével - amiben a fekete, a fehér és az arany színek mellett a világítás emeli ki a kiállított tárgyak szépségét. Mintegy ötszázötven négyzetméteren, három szinten, közel húszezer darabos kínálattal várja az érdeklődőket. 

Egy modern, 21. századi kortárs üzlet­tér kialakítása volt a tervező, Benson Marcell feladata, akinek meg kellett találnia az egyensúlyt a modern és a klasszi­kus stílus között, valamint fontos volt, hogy olyan meghitt környezetet teremtsen, ahol a látogatók egy kötetlen, áramló térszer­vezésű, kellemes és izgalmas enteriőrben találkozhatnak a porcelánokkal. A földszinti és a galéria terekben főként a világos tónusok dominálnak, a fehér mellett a klasszikus ele­ganciát képviselő fekete és arany is megjelenik - a pulton éppúgy, mint az íves üvegfelü­letekkel körbevett vitrinek lábazatán. De a tervező a női vásárlók mellett a férfiakra is gondolt, ezért egy kandallóval és tükörrel kiegészített férfisarkot is kialakított a térben, kényelmes fotelekkel és sötétebb tónusokat felvonultató, márvány lábazattal. Mintegy grandiózus ékszerdoboz, az ovális alaprajzú kemence tér falait - amely az üzlet súlypontjában helyezkedik el a földszinten - íves, hajlított üvegfelületű vitrinek díszítik, míg a márvány padlóburkolatában megjelenő, magasfényű, sárgaréz bordűrök és a középen elhelyezett Herendi logó tovább erősítik az elegáns hatást. Csigalépcső vezet a pinceszinten berendezett kiállító­térbe, melynek edzettüveg-padlója vezérelt RGB LED világítást kapott, a BE LIGHT! egyedi konstrukcióját. A sötét színű falbur­kolatok jól hangsúlyozzák a vitrinek belső, okkersárga textiltapétás felületeit. Itt, az alsó szinten egy tárgyaló és egy fabrikációs műhely is helyet kapott, ahol a vendégek kipróbálhatják a porcelánfestést.
featured inrólunk írtak:
belsőépítész | interior design:
CraftBenson Kft.
(Marcell Benson, Ádám Farkas, Zoé Molnár, Attila Pataki, János Gyuricza)

generálkivitelezés | building contractor:
SCL Bau Kft.
asztalosmunkák | furniture & carpentry:
Futurus Műhely Kft.
világítás | lighting:
BeLight
csillár | chandelier:
Oleant Lighting
rézmunkák | copper-works:
Rézmű Kft.
burkolatok | coverings:
Barastone Kft. & Emil Ceremica

fotó | photos:
Zsolt Batár
szöveg | text:
Octogon Deco 2018/5 - Ágnes Kovács

fordítás és publikáció | translation & publication:
Attila Pataki
Back to Top